top of page

Johanna jeppssons Spettkaksbageri AB är ett anrikt spettkaksbageri som grundades år 1917 av Johanna Jeppssons  i Häckeberga. Tillsammans med sin farmor Ida utveckade hon ett Skånskt hemligt Spettkaksrecept och övade att baka spettkakor över öppen eld. Spettkakorna som Ida och Johanna tillverkade ute på landet, transporterades sedan till gillen och festliga tillställningar. Spettkakan är en Skånsk speciallite sedan 1600- talet och det är förståligt med tanke på spettkakans tre ingredienser; svenskt socker, svenskt potatismjöl och svenska ägg.

Förr i tiden var spettkakan väldigt viktig och speciell på tillställningar tack vare sina praktiska egenskaper och med sin hållbarhet och form. Spettkakan har en lång hållbarhet, den kan bevaras i rumstemperatur ca 2 månader efter att den är bakad.   Kakan var höjdpunkten på många fester och spettkakan var ett måste på stora tillställningar så som bröllop och begravningar. Då var det spettkaka som gällde och 

Johanna flyttade in i en enrumslägenhet på Skolgatan i Malmö och fortsatte sin karriär som spettkaksbagarinna.

som 20 åring och valde att

bottom of page